Szombat, 2024-05-18, 11:00 PM
Welcome Guest

My site

Blog

Main » 2011 » Április » 29 » A megfigyelésük okozta vesztüket
10:10 PM
A megfigyelésük okozta vesztüket
BARANYA Egyre több, a nyilvánosság számára is ismertté vált bűnügy megoldásához vezettek, vezethetnek el a titkos eszközökkel beszerzett adatok.

„Operatív, titkos eszközök” – szinte naponta halljuk a kissé misztikusnak tűnő kifejezéseket, ami egyben azt is jelenti, hogy a hatóságok rutinszerűen élnek is velük. A közelmúltban is több olyan bűneset került nyilvánosságra a megyében, amelyek vélt vagy tényleges megoldása titkosszolgálati eszközökkel gyűjtött információknak köszönhető.
 
– Tény, hogy vannak olyan jellegű bűncselekmények, például a korrupciós ügyek, amelyekre korábban nem feltétlenül fektettek nagy hangsúlyt a hatóságok, de most már igen – nyilatkozta dr. Fenyvesi Csaba egyetemi docens, ismert pécsi ügyvéd. – Ezekben közös, hogy a részvevők egyikének sem érdeke, hogy valaki lebukjon, így a felderítés egyik leghatékonyabb módja a titkos adatgyűjtés. Más bűncselekményeknél is gyakran megcáfolhatatlan bizonyítékok szerezhetők be ily módon – tette hozzá.

A rendőrség, az ügyészség és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kérhet bírói engedélyt megfigyelésre (a szakzsargonban ezt „szorosnak” nevezik) akkor, ha valakivel szemben gyanúok merül fel – vagyis nem szükséges hozzá konkrét gyanú. Az eljárás célhoz és személyhez kötött, ennek lényege, hogy arról gyűjthetnek adatokat, akire szólóan megkérték az engedélyt. Ennek dacára előfordulhat, hogy mások is „képbe” kerülnek.

– Ez nem kizárt – mondta Fenyvesi Csaba –, hiszen például a telefonlehallgatás során beszerzett információk között lehetnek olyanok, amelyek az eredeti mellett más bűncselekményekre és személyekre utalhatnak. Amennyiben az újabb szálat is vizsgálni akarják, természetesen arra is engedélyt kell kérniük.

Ezért is fontos, hogy ügyeljen megnyilvánulásaira tulajdonképpen mindenki, hogy fel se merülhessen a tisztességtelenség látszata – hangsúlyozta az ügyvéd. – Például telefonbeszélgetés során ne üssünk el tréfával, hümmögéssel egy-egy olyan dolgot, ami felvethet bármilyen gyanút, hanem világosan, kerülve a virágnyelvet utasítsuk vissza.

Fülelnek, néznek, ha kell

A napokban zárult le első fokon annak a részben pécsi társaságnak a büntetőpere, akik Hollandiából loptak el egy luxusjachtot. A súlyos büntetésre ítélt vádlottak azt követően buktak le, hogy „vezérüket”, a pécsi K. Gyulát, a hatóságok már korábban figyelték. Lehallgatták telefonjait, így derült fény a jacht ellopására.

A komlói Horváth Róbertet, aki 2001-ben brutálisan meggyilkolta üzlettársát, 2009-ben mondták ki bűnösnek, döntően ő és élettársa titkosszolgálati eszközökkel rögzített beszélgetéseinek hangfelvételeire alapozva. Ezeken tényként beszéltek arról, hogy az áldozatot a férfi ölte meg. A nő egyszer azt is mondta: „mindenki előtt tiszta volt, hogy te voltál, csak nem tudták bizonyítani”.

Mit tudnak ellenőrizni?

A titkos adatgyűjtés egyik legegyszerűbb módja a telefonok lehallgatása, de számos más eszköz is van a hatóságok kezében. Képesek „betechnikázni” a célszemély lakását, irodáját, kocsiját – nemcsak mikrofonokkal, kamerákkal is. Lehetséges SMS-ek, e-mailek ellenőrzése. Titkos házkutatást is tarthatnak, így az érintett nem is tud róla, hogy ez megtörtént.

A vesztegetők is képben

Az egyetemi vesztegetésként elhíresült, még nyomozati szakban lévő ügyben is – információink szerint – éltek a titkos adatgyűjtéssel a hatóságok. Úgy tudjuk, videofelvételek is a nyomozók rendelkezésére állnak. A korrupciós bűncselekménnyel vádolt volt pécsi régiós vámparancsnok tárgyalásán kiderült, az ő beszélgetéseinek egy részét is lehallgatták.


Views: 215 | Added by: SZEM | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Login form
Search
Calendar
«  Április 2011  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Entries archive
Our poll
Rate my site
Összes válasz: 1
Site friends
  • Create a free website
  • Copyright MyCorp © 2024Szeretnék ingyenes honlapot a uCoz rendszerben